Rijksmonument

Fort Wierickerschans 

Bekijken in Google Maps

 

Industrieel erfgoed in Bodegraven

Windmolen ‘De Arkduif’ (Overtocht 45) is een ronde stenen stellingmolen uit 1697 met een met hout beklede kap. Deze korenmolen is na de dorpsbrand van 1870 hersteld en verhoogd (gerestaureerd circa 1975).

De voorm. olieslagerij ‘De Phoenix’ (Noordstraat 49-51) bestaat uit een tweelaags gebouw met mansardedak (pakhuis), een ketelhuis met fabrieksschoorsteen en een vijflaags bedrijfsgebouw (olieslagerij). Gesticht in 1905 als stoomolieslagerij van de Zaanse firma Honig werd het complex rond 1915 uitgebreid en kreeg het de naam ‘De Phoenix’. De in 1940 door André de Jong opgerichte firma Andrélon Cosmetics vestigde zich in 1947 in het complex.

De voorm. watertoren (Rond de Watertoren ong.) verrees in 1907 naar plannen van J. Smit en constructeur A. Visser met een ijzeren hangbodemreservoir (verbouwd 1954).

De Wierickerschans (Zuidzijde 132), gelegen ten oosten van Bodegraven aan de Oude Rijn, is een vierkante gebastionneerde en omgrachte schans uit 1673, aangelegd ter bescherming van het gebied tussen de Enkele en de Dubbele Wiericke (Oude Hollandse Waterlinie). De buitenwal bevat een zandstenen toegangspoort met gebosseerde dubbele toscaanse pilasters (1673, gewijzigd 1783). Het binnenterrein is toegankelijk via een tweede (bakstenen) poortdoorgang. Hier bevinden zich een met steunberen versterkt kruithuis (circa 1673), een kruitmagazijn (1747-'48) en verschillende 19de-eeuwse magazijnen, waaronder het kruitmagazijn D (1830). Tussen buiten- en binnenwal staan twee gepleisterde officierspaviljoens (met frontons) met aansluitend lage manschappenbarakken (alles 1828-'30).
Bron DBNL Monumenten in Nederland. Zuid-Holland

 

Meer informatie over de afzonderlijke monumenten kun je vinden door op betreffende afbeelding te klikken.
Deze informatie kan staan op deze website of op een externe website.

Rijksmonument

De Arkduif
Overtocht 45

Bekijken in Google Maps

 

Gemeentemonument

Gemaal Barlaeus
Vlietkade 47

Bekijken in Google Maps

Gemeentemonument

Olieslagerij De Phoenix
Noordstraat 49

Bekijken in Google Maps

Gemeentemonument

Watertoren
Rond de Watertoren 9a

Bekijken in Google Maps

Verder lezen 

Maak jouw eigen website met JouwWeb