Voormalige dokterswoning

Twee-laags pand met symmetrische voorgevel met kroonlijst. Deur in het midden toegankelijk via trap. Aan rechter zijgevel een recente een-laags aanbouw.
Gebouwd: 1888.

Bron: Jongere bouwkunst en stedebouw. Monumenten Inventarisatie Project Bodegraven

 

De historie van het pand:
Dit gemeentelijk monument en voormalige dokterswoning kent een rijke historie en is een markant pand in het centrum van Driebruggen. De huidige eigenaar, die de woning in 1997 kocht, was de eerste eigenaar die geen arts was.
Tot 1883 woonde er een arts in de gemeente Driebruggen, maar toen Dr. J.J. Rombach overleed brak er voor de gemeente Waarder en Lange Ruige Weide een periode aan met een kwetsbare gezondheidszorg. Om een oplossing te vinden voor het gebrek aan medische hulp in de twee dorpen nam het gemeentebestuur van Waarder het initiatief en stelde het aan de collega’s van Lange Ruige Weide voor gezamenlijk een dokter te benoemen en voor hem een woning te bouwen. Goede betaling en een huis waren belangrijke voorwaarden, die een kleine plaats moest garanderen om een dokter te kunnen ‘lokken’.

De twee gemeenteraden besloten in januari 1887 gezamenlijk een dokter te benoemen en een huis voor hem te laten bouwen. Er diende zich een arts-assistent uit het Academisch Ziekenhuis in Utrecht aan voor de functie, J.A.Th. Ligterink, die zich per 1 oktober 1887 zou vestigen. Om hem te huisvesten kochten de gemeentes begin 1888 voor 1100 gulden een stuk grond aan de Kerkweg in Driebruggen. De Oudewaterse architect Van Wijngaarden maakte een bestek en tekening op basis waarvan de Waarderse timmerman Jan Pot Boot voor bijna 7000 gulden een dokterswoning bouwde, zoals die momenteel nog voor een groot gedeelte als gemeentelijk monument aanwezig is.
De Gemeenschappelijke Geneeskundige Dienst heeft 75 jaar bestaan. De opeenvolgende dokters bleven in de eerste jaren van het bestaan van de dienst nooit langer dan een paar jaar in Driebruggen: zodra ze wat ouder waren en een groter gezin te onderhouden kregen, vertrokken ze naar lucratiever standplaatsen. Een arts, dokter Wilhelm Poolman, bracht het zelfs nog tot landelijke bekendheid als oprichter van de eerste Zuid-Hollandse Groene Kruisvereniging. Pas in de jaren ’30 werd het verloop minder: de in 1932 benoemde dokter K.P. Kühler bleef tot 1949 in functie en zijn opvolger J.A. Heckman vertrok in 1962. Na diens verhuizing besloten de twee gemeentebesturen de Gemeenschappelijke Geneeskundige Dienst per 6 april 1962 op te heffen.

De volgende 30 jaar heeft de huisarts Willem Kleinloog zijn praktijk gehouden aan de Kerkweg. De patiënten konden altijd terecht in het grote, traditionele doktershuis waar zijn vrouw Thea, ook arts, de apotheek dreef. Ze vormden een trio met wijkverpleegkundige Heleen van Tol. Samen wisten ze alles van iedereen.

Informatiebron historische informatie:
‘Het geheim van de dorpsdokter’ Frans Dijkstra 1-3-2010
‘Gemeenschappelijke geneeskundige dienst Waarder –Lange Ruide Weide’ archief Rijnstreek en Lopikerwaard